پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل یکی از مهم‌ترین اقدامات برای درمان ضعف گردش خون به شمار می‌رود.
 

علت های گردش خون ضعیف

۱. چاقی مفرط
چاقی مفرط نیز ممکن است باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی بشود. یکی از این مشکلات ضعیف شدن گردش خون در بدن هستند. در واقع، مشکلات دستگاه گردش خون در آدم‌های مبتلا به چاقی مفرط ممکن است به دلیل نشستن‌ها یا ایستادن‌های طولانی مدت ایجاد شوند.
 
2. سندرم رینود
این بیماری نیز یکی دیگر از علت‌های احتمالی ضعیف شدن گردش خون در بدن به شمار می‌رود. در واقع، آدم‌های مبتلا به سندرم رینود به طور مزمن دچار احساس سردی در دست‌ها و پاهای‌شان هستند. وقتی سرخرگ‌های کوچک موجود در پاها یا دست‌ها باریک می‌شوند، جریان خون در این نواحی از بدن کاهش می‌یابد.

در صورت ابتلا به سندرم رینود، دست‌ها و پاهای‌تان سرد می‌شوند؛ به خصوص وقتی در معرض استرس یا هوای سرد قرار بگیرید. در اثر سندرم رینود گوش‌ها، لب‌ها، و بینی نیز ممکن است به شدت سرد شوند. مطالعات نشان داده‌اند، این بیماری معمولا ممکن است در زنان و هم‌چنین در آدم‌هایی که در نواحی سردسیر زندگی می‌کنند، ایجاد شود. در صورت استعمال سیگار، علائم این بیماری وخیم‌تر خواهند شد.
 
3. بیماری بورگر
بیماری دیگری نیز به نام بیماری بورگر یا ترومبوآنژئیت انسدادی وجود دارد که بر سرخرگ‌ها و سیاهرگ‌ها اثر منفی می‌گذارد. در صورت ابتلا به این بیماری، لخته‌هایی در عروق خونی به وجود می‌آیند که باعث متورم شدن آن‌ها خواهند شد. شایع‌ترین علائم بیماری بورگر شامل ضعف، تورم، و درد نواحی دست و پا می‌شوند. مطالعات نشان داده‌اند، علت اصلی بروز این بیماری استفاده از محصولات حاوی تنباکو است. به همین خاطر، پزشکان توصیه می‌کنند در صورت ابتلا به بیماری بورگر باید فورا مصرف سیگار را متوقف کنید.
 
4. سندرم دی‌جرج
این سندرم نیز می‌تواند یکی از علت‌های گردش خون ضعیف بدن باشد. در بیش‌تر موارد، این بیماری را می‌توان به سرعت تشخیص داد. شایع‌ترین علائم سندرم دی‌جرج عبارت هستند از ضعف دستگاه ایمنی بدن، اختلالات رفتاری، و مشکلات قلبی. در صورت ابتلا به این سندرم، رنگ پوست تقریبا متمایل به آبی می‌شود و هم‌چنین در دست‌ها و پاها دائما سردی احساس می‌شود.
 
5. سندرم تونل کارپال
این سندرم به عنوان یکی از شایع‌ترین علت‌های ضعف گردش خون در دست‌ها شناخته می‌شود. علائم اصلی سندرم تونل کارپال شامل درد و کرختی دست‌ها هستند.
 
6. ایستادن یا نشستن طولانی مدت
اگر به طور طولانی مدت می‌ایستید یا می‌نشینید، ممکن است در معرض ضعف گردش خون در پاهای‌تان قرار بگیرید. در اثر ایستادن یا نشستن طولانی مدت جریان خون در بدن‌تان کاهش می‌یابد و در دست‌ها و پاهای‌تان احساس سردی خواهید کرد.
 
7. مصرف سیگار
همه می‌دانیم مصرف سیگار برای سلامتی‌تان مضر است، ولی آیا می‌دانستید این کار ممکن است باعث ضعیف شدن گردش خون‌تان نیز بشود؟ دانشمندان تایید کرده‌اند، سیگار یکی از علت‌های گردش خون ضعیف بدن است.
 
8. کمبود فعالیت بدنی
مطالعات نشان داده‌اند، کمبود فعالیت بدنی نیز یکی دیگر از علت‌های گردش خون ضعیف بدن است. اگر ماه‌ها یا حتی سال‌ها بدون فعالیت بدنی قابل توجهی باشید، قطعا گردش خون در بدن‌تان دچار ضعف خواهد شد.

تا این جا، به برخی از شایع‌ترین علائم و علت‌های ضعف گردش خون در دست‌ها، بازوها، و پاها پی بردید. هنگام مراجعه به پزشک، در صورتی که یکی از اعضای خانواده‌تان دچار مشکلات گردش خون باشد، باید آن را به پزشک اطلاع دهید، زیرا عوامل ژنتیکی نقش بسیار مهمی در ضعیف بودن گردش خون در بدن ایفا می‌کنند. جهت شناسایی علت اصلی گردش خون ضعیف بدن باید فشار خون، قند خون، آنتی‌بادی، و بسیاری دیگر از عوامل داخل خون‌تان باید تحت آزمایش قرار بگیرند.
 

درمان های گردش خون ضعیف

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، کشف علت اصلی بروز ضعف در گردش خون در پاها و دست‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. وقتی علت اصلی بروز این وضعیت کشف شد، درمان آن کار دشواری نخواهد بود. روش‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند به درمان گردش خون ضعیف کمک کنند. اگر ضعف گردش خون را درمان نکنید، این وضعیت می‌تواند به مشکلات جدی‌تری منجر شود. در ادامه‌ی آن مقاله، به برخی از رایج‌ترین روش‌های درمان خانگی که ممکن است به درمان گردش خون ضعیف بدن کمک کنند، اشاره می‌کنیم.
 
1. پیروی از رژیم غذایی سالم
پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل یکی از مهم‌ترین اقدامات برای درمان ضعف گردش خون به شمار می‌رود. در واقع، باید مصرف روزانه‌ی مواد غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها از قبیل لیمو، بلوبری، انار و بسیاری دیگر از میوه‌های پر خاصیت را در رژیم غذایی‌تان افزایش دهید. این مواد غذایی می‌توانند جریان خون را در بدن افزایش دهند. هم‌چنین، اگر دچار گردش خون ضعیف بدن هستید، توصیه می‌شود شکلات مصرف کنید. شکلات منبعی غنی از فلاونوئیدهایی است که برای بهبود جریان خون در بدن بسیار مهم هستند.

به علاوه، گردش خون را می‌توان با مصرف آجیل و تخمه آفتابگردان نیز بهبود بخشید. هم‌چنین، باید روغن ماهی حاوی امگا-۳ را نیز به رژیم غذایی‌تان بیفزایید، زیرا این ماده مکمل فوق‌العاده‌ای است که می‌تواند گردش خون را بهبود ببخشد. علاوه بر این‌ها، توصیه می‌شود مصرف روزانه‌ی قهوه و چای را کاهش دهید. بسیاری باور دارند این دو نوشیدنی محرک به سرعت می‌توانند بر خون‌تان تاثیر بگذارند. بنابراین، توصیه می‌شود مصرف این نوشیدنی‌ها را محدود کنید – مثلا می‌توانید روزانه فقط ۲ الی ۳ فنجان چای یا قهوه بنوشید.
 
۲. اجتناب از مصرف الکل
اگر می‌خواهید گردش خون‌تان بهبود بیابد، باید به این توصیه عمل کنید و از مصرف الکل اجتناب کنید. مصرف الکل نه فقط باعث ضعف گردش خون می‌شود، بلکه ممکن است به بروز بیماری قلبی نیز منجر شود. بدترین نوع این گونه نوشیدنی‌ها، آن‌هایی هستند که حاوی الکل‌های قندی‌اند، زیرا می‌توانند بر مجاری گوارشی نیز تاثیر بگذارند و باعث ضعف گردش خون در بدن بشوند.
 
3. مصرف مقدار زیادی آب
یکی از راه‌های بهبود گردش خون نوشیدن روزانه مقدار زیادی آب است. آب عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشد و محصولات زائد را از بدن خارج می‌کند. هم‌چنین، اگر روزانه مقدار زیادی آب بنوشید، بدن‌تان به اندازه‌‌ی کافی آب رسانی می‌شود و جریان خون در آن بهبود می‌یابد.
 
4. چای سبز
همه می‌دانیم چای سبز فواید بسیاری برای سلامتی به همراه دارد. این نوشیدنی گزینه‌ی فوق‌العاده‌ای برای درمان گردش خون ضعیف بدن به شمار می‌رود.
 
5. فلفل هندی
آیا می‌دانستید فلفل هندی نیز یکی از مواد غذایی فوق‌العاده مفید برای بهبود گردش خون ضعیف بدن است؟ هم‌چنین، فلفل هندی عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشد و سینوس‌های‌تان را نیز پاکسازی می‌کند. اگر فلفل هندی را در رژیم غذایی روزانه‌تان قرار دهید، سلامتی عمومی بدن‌تان بهبود خواهد یافت.
 
6. زنجبیل
مصرف زنجبیل نیز یکی دیگر از درمان‌های خانگی عالی برای گردش خون ضعیف بدن است. زنجبیل دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی است و جریان خون را در بدن بهبود می‌بخشد.

ادامه دارد...

منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیر رضا مصطفایی